Hirtshals Museum

Hirtshals Museum

Hirtshals Museum
Vendsyssel Historisk Museum
Sophus Thomsensgade 6
9850 Hirtshals
vhm@vhm.dk
96241000

Hirtshals Museum

Hirtshals er en vidunderlig by og det er en sand fornøjelse at kunne få lov til at fortælle om byens identitet. Det gør vi på Hirtshals Museum.
En stor fortælling ligger i havnen. Uden den, ingen by. Derfor er historien om Ingeniør Fibigers fantastiske havnebyggeri i 1900-tallets første årtier, den fysiske kerne i Hirtshals. Og hvad bruger man havnen til? Fiskeri? Ja. Her er både i udstillingen, udstyr og fine fortællinger. Turister og borgere kan få historierne i forskellige lag – efter eget ønske. Men også færgetrafikken. Den er af største betydning for Hirtshals.
Her får man også historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt og derfor kendetegnende takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen. Klitbjesk. Det er drikken fra Hirtshals.
Men Hirtshals er naturligvis meget andet. Vi ser et kæmpepotentiale i Hirtshals og glæder os til at videreudvikle denne lille perle af et museum – som sjovt nok er meget større end man lige ser udefra.
Vendsyssel Historiske Museums afdeling i Hirtshals er indrettet i et fiskerhjem bygget af kampesten i 1880. Stuehuset, rekonstrueret som interiør anno 1915, viser hvordan en fiskerfamilie levede på den tid.
I 2012 åbnede en ny permanent udstilling på Hirtshals Musuem, “Hirtshals ved havet”. Den nye udstilling har fokus på Hirtshals bys historie ved og med havet. Gennem syv emner fortælles byens historie, om havnebyggeriet, færgefarten, om strandinger og redninger, om fiskeriet og om livet på havnen. Derudover fortæller selve museumsbygningen om en fiskerfamilies liv i byen.

Her har gennem århundreder været forbindelser over havet til både Vestsverige og Sydnorge, blandt andet igennem handel og fiskeri. Varer som fisk, fisketeknikker, fiskeredskaber, kød, dagligvarer, arbejdskraft og turister er blevet bragt til og fra Hirtshals over havet, og venskaber samt ægteskaber med nogle af naboerne mod nord er blevet indgået. Samlet set giver udstillingen museumsgæsten et indtryk af en bys virke ved og med havet.

Hirtshals Museum er også museet for vendelboernes nationaldrik, bjesk. Her findes en udstilling med historien om Signe Hansens bjesk og fortællingen om de mange bjeskplanter.

Bjesk

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, der er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk. Kommer man i hverdagen med en flaske (uåbnet) klar snaps, vi anbefaler en Aalborg Basis, kan den på museet “forvandles” til en af de mange velsmagende Bjesk i bedste Hirtshals tradition.

 

Hirtshals Museum
Sophus Thomsens Gade 6
9850 Hirtshals
 96 24 10 00
 vhm@vhm.dk
www.hirtshalsmuseum.dk
Entré
Voksne: 40 kr
Børn /u 18: gratis adgang